25 Μαΐ 2016

Θεία λειτουργία της Μεσοπεντικοστής στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στην Γριτσιάνη

Τελέστηκε σήμερα η θεια  λειτουργία  της Μεσοπεντικοστης στο εξωκλήσι του Αγιου Δημητριου
 Η Θεία  λειτουργία  έγινε από τον  Πάτερα Δημήτριο  Τσιανάκα  και ψάλτη τον Ιωάννη Καπετανάκη  παρουσία  πολλών πιστών  , φέτος   παραβρέθηκαν και εκκλησιάστηκαν  και Βελβεντινοί της Κοζάνης    που ήρθαν  με την φροντίδα του συλλόγου Βελβεντινών της Κοζάνης 
Υπεύθυνοι  του μικρού ναού αυτού είναι δυο οικογένειες   , η οικογένεια του Γεώργιου Χόντα του  Ιωάννη και του κυρίου Κωστοπουλου  οι οποιοι  μετά το πέρας της λειτουργίας προσέφεραν στους  παρευρισκόμενους  καφέ και διάφορα εδέσματα .
Πιο κάτω  αναφέρω και κάποια στοιχεία για το εξωκλήσι που  υπάρχουν στην σελίδα 

Μικρή τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική στην περιοχή Γριτσιάνη. Κτίστηκε στο τέλος του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα. Διακοσμημένη με εξαιρετικές τοιχογραφίες —αν και φοβερά σπαραγμένες— στο νάρθηκα, το ιερό, καθώς και ελάχιστες στο εξωτερικό της νότιας πλευράς, προερχόμενος από τον πρώτο ναό, στα ερείπια του οποίου κτίστηκε ο σημερινός.
Οι τοιχογραφίες του θεωρούνται ότι είναι τριών φάσεων. Οι παλιότερες (του 15ου αιώνα) στην νότια εξωτερική όψη, οι επόμενες ( μισό του 16ου αιώνα) στη δυτική εξωτερική όψη· και μεταγενέστερες (γύρω στα 1630) στον ανατολικό τοίχο του ναού. Σημαντικό έργο, επίσης, είναι και το τέμπλο του ναού, το οποίο απαρτίζεται από τμήματα τέμπλων διαφόρων εποχών. Το βημόθυρο του Αγίου Δημητρίου φυλάσσεται στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και διακοσμείται από σχηματοποιημένα πουλιά και ανθοφόρους κλάδους, που βλαστάνουν από αγγείο και περιβάλλουν ελισσόμενοι Τις γραπτές μορφές του αρχαγγέλου Γαβριήλ και της Παναγίας.
Οι δύο ανεκτίμητες εικόνες Των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που κρατούν την προτομή του Χριστού Εμμανουήλ και της Φιλοξενίας του Αβραάμ, χρονολογούνται από τα Τέλη του 16ου αιώνα και φυλάσσονται στην κεντρική εκκλησία, Όπου έχουν μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας, όπως και οι εικόνες Άγιος Νικόλαος, Ιωάννης ο Πρόδρομος, Παναγία η Οδηγήτρια και Ιησούς Χριστός ο Σωτήρ.
Στην περιοχή κείτονται ερείπια συνοικισμού που δεν έχουν χρονολογηθεί μέχρι σήμερα. Ο ναός περιβάλλεται από ψηλό μαντρότοιχο και αιωνόβια δέντρα (καραγάτσια). Την Μεσοπεντηκοστή, τότε που, κατά προγονική συνήθεια, πανηγυρίζει το εξωκλήσι, μετά την &χωριστή ευλογία του Αη—Δημήτρη, αναβιώνει στο προαύλιο με τους αιωνόβιους φτελιάδες το πανάρχαιο έθιμο της «αιώρας», που βασίζεται σε μια πανάρχαια λατρευτική συνήθεια του λαού μας και έχει τις ρίζες της στη Μυκηναϊκή Θρησκεία.

ακλουθούν και φωτογραφίες  :

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου