26 Οκτ 2011

Η φτώχεια φέρνει στην Ελλάδα τους δημοτικούς λαχανόκηπους. Καλλιεργείς μόνος σου αυτό που τρως

Σε πολλά αστικά κέντρα του εξωτερικού, στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, από τη δεκαετία του 1970, οι δημοτικές υπηρεσίες δημιούργησαν τους κοινοτικούς λαχανόκηπους (Community Gardens). Ο δήμος προετοιμάζει έκταση εδάφους, συχνά σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, με εύκολη πρόσβαση και οι πολίτες φυτεύουν τα λαχανικά της επιθυμίας τους, τα οποία στη συνέχεια περιποιούνται και συγκομίζουν. Όπως φαίνεται οι δημοτικοί λαχανόκηποι έρχονται και στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς κατοίκους των αστικών περιοχών της χώρας μας να στρέφονται προς τη γεωργική απασχόληση για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουν. Ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά τη δημιουργία περιαστικού, βιολογικού λαχανόκηπου, έχει στα σκαριά ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Δημιουργία δημοτικoύ λαχανόκηπου σχεδιάζει και η δημοτική αρχή της Έδεσσας. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι ότι οι εκτάσεις θα δίνονται δωρεάν σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα και η δημοτική αρχή θα παρακρατεί ένα ποσοστό της παραγωγής, που θα το διαθέτει στους απόρους της περιοχής της.
Αλεξανδρούπολη

Ο περιαστικός λαχανόκηπος, που θέλει να δημιουργήσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης, θα διέπεται από τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, θα παρακολουθείται από γεωπόνους και το νερό για το πότισμα θα προέρχεται από γεώτρηση. «Πρόκειται για δημοτική έκταση 30 στρεμμάτων που θα χωριστεί σε 300 μερίδια τα οποία θα δοθούν σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, με στόχο την οικονομική τους ελάφρυνση», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κριτής Κριτού, ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, που έχει κάνει τα σχέδια αυτού του εγχειρήματος. Και προσθέτει: «Μιλάμε για μια έκταση τριάντα στρεμμάτων κοντά στην πόλη. Ο σκοπός που το κάναμε δίπλα στην πόλη είναι για να μπορεί ο καθένας να έχει εύκολη πρόσβαση. Η συγκεκριμένη έκταση είναι δημοτική. Είναι ένα πιλοτικό σχέδιο του δήμου μας, που στο μέλλον θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερες εκτάσεις που υπάρχουν και τις έχουμε αναξιοποίητες. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί οικονομικά η περιοχή μας. Θα κατασκευάσουμε μια μικρή πόλη, που αντί για σπίτια θα έχει λαχανόκηπους. Στο χώρο θα υπάρχει μεταξύ άλλων γεώτρηση, φυτώριο, περίφραξη, γραφείο γεωπόνου, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης κ.α. Αφορά περίπου 270 κληρούχους καλλιεργητές που θα πάρουν από 50 ως 100 τετραγωνικά, ανάλογα με το τι μπορεί να καλλιεργήσει ο καθένας. Αφορά άτομα που έχουν χαμηλό εισόδημα (πολύτεκνους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους κ.α.) που δεν έχουν την οικονομική άνεση να αγοράσουν τα απαραίτητα τρόφιμα. Υπολογίζουμε ότι με την καλλιέργεια και παραγωγή των λαχανικών τους, η κάθε οικογένεια μπορεί να απαλλαγεί από τα έξοδα για τη διατροφή τους, που φτάνουν τα 150 ευρώ τον μήνα. Η γη θα δοθεί δωρεάν στους κληρούχους και θα επιλεγούν αυτοί που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Το νερό θα είναι από γεώτρηση και θα έχει ο καθένας τη δική του αποθήκη για να φυλά τα εργαλεία του. Επίσης θα παρέχει ο δήμος τους σπόρους και την τεχνογνωσία. Απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου να πουλά κάποιος τα προϊόντα που παράγει. Υποχρεώνεται να καλλιεργεί τον κήπο του ο καθένας για δύο χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης. Το 10% της παραγωγής τους θα είναι υποχρεωμένοι να το δίνουν στο κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στα συσσίτια που έχει ο δήμος και η εκκλησία. Η ιδέα του όλου εγχειρήματος ήταν ενός αρχιτέκτονα- μηχανικού από την πόλη μας που ονομάζεται Βασίλειος Ζολώτας. Τώρα έχει δημοπρατηθεί η πρώτη φάση του έργου και ξεκινάνε οι εργασίες στο χώρο μέσα στον επόμενο μήνα. Ελπίζουμε τον ερχόμενο Μάρτιο ο βιο-αγρός να είναι έτοιμος για να δεχτεί τους καλλιεργητές».
Έδεσσα

Η πρόταση για δημοτικό λαχανόκηπο στην Έδεσσα ουσιαστικά αφορά την αξιοποίηση δημοτικής έκτασης τριών στρεμμάτων στην περιοχή του Λόγγου στον κάμπο της Έδεσσας. Με τον λαχανόκηπο οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να καλλιεργούν και να παράγουν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα, μέρος των οποίων θα διατίθενται στις άπορες οικογένειες της περιοχής. Η περιοχή έχει υπόγεια νερά και είναι εξαιρετικά εύφορη. Με βάση το σχέδιο η συγκεκριμένη έκταση θα χωριστεί σε μικρά τεμάχια, που θα καλύπτουν τις ανάγκες μιας οικογένειας και θα διανεμηθεί σε κατοίκους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο και να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία. Οι εκτάσεις που θα δοθούν στους δικαιούχους θα έχουν αρδευτικό νερό για να μπορούν να φυτεύουν τα λαχανικά τους.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, αυτό το σχέδιο δεν συνδέεται αποκλειστικά με την οικονομική κρίση, αλλά και με την προσπάθεια να έρθει ο αστικός πληθυσμός πιο κοντά στην αγροτική γη, να ξεφύγει από τη λογική του οικονομικού κέρδους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Αναμένεται το σχέδιο να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν μια απλή αίτηση στο δήμο. Ανάλογα το ενδιαφέρον που θα υπάρξει θα καθορίσουμε και το χρονικό διάστημα που θα δοθούν αυτές οι εκτάσεις.
Ο δήμαρχος της Έδεσσας, Δημήτριος Γιάννου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η ιδέα ήταν κάποιων βιοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. O δήμος έχει κάποιες αγροτικές εκτάσεις που αν αποφασίζαμε να τις νοικιάσουμε θα εισπράτταμε ευτελή ποσά. Έτσι αποφασίσαμε να τις παραχωρήσουμε δωρεάν σε άνεργους για να τις καλλιεργήσουμε. Η πρόταση έχει μεγάλη απήχηση. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των ατόμων».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
phgh :http://www.agrotypos.gr/index.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου