2 Σεπ 2011

ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ


Πέρασαν τουλάχιστον τρία χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις ως κοινωνία του Βελβεντού με απώτερο στόχο την ανεξαρτησία του Δήμου μας.
Όλα δείχνουν ότι η κοινωνία μας θα βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό έως ότου λυθεί το μεγάλο μας πρόβλημα της ανεξαρτησίας του Δήμου Βελβεντού. Αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταπολεμικής περιόδου που αντιμετωπίζουμε. Εκεί, λοιπόν, που προχωρούσαμε μια χαρά ξαφνικά χάσαμε το βηματισμό με την κατάργηση του Δήμου μας.
Δεν το χωράει ο νους μου πως κάποια αφεντικά χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να λάβουν υπόψιν τα πειστικά επιχειρήματα των συμπολιτών μας για να μείνει ο Δήμος ανεξάρτητος, αφού πρώτα μας τον πρότειναν στη συνέχεια μας τον πήραν με το χειρότερο τρόπο. Τι έκαναν λοιπόν; Μας συνένωσαν με τον υπερχρεωμένο Δήμο Σερβίων αγνοώντας κάθε έννοια ηθικής. Σήμερα το Βελβεντό έχει ετεροδιοίκηση κι όχι αυτοδιοίκηση (λόγω αποχής απ’ περασμένες διπλές- αυτοδιοικητικές εκλογές). Η ετεροδιοίκηση καταλύει τη δημοκρατία και αποτελεί μια μορφή υποδούλωσης της κοινωνίας μας.
Απεναντίας το Δήμο μας που πήγαινε πολύ καλά όφειλαν να τον στηρίξουν και να τον επιβραβεύσουν. Σε καμιά περίπτωση δεν καταστρέφουμε ό,τι πάει καλά. Για να στηρίξω το επιχείρημά μου αναφέρω δυο στοιχεία:
- απ’ εδώ πέρασε πριν από τρία περίπου χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση και λειτουργία της κοινωνίας και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Δήμο μας.
- Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέταξε το Βελβεντό μέσα στις τρεις καλύτερες ελληνικές πόλεις της χώρας εντάσσοντάς το στο πρόγραμμα «βιώσιμων πόλεων της Ευρώπης».
Αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση σήμερα να έχουν υπόψιν ότι την ψυχή και τη θέληση των Βελβεντινών για να μείνει ο Δήμος ανεξάρτητος δεν πρόκειται να την κάμψουν. Γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις της κοινωνίας, κόντρα σ΄ αυτήν την κατάσταση, δεν έχουν τελειωμό. Σήμερα μιλάμε για Βελβεντό των κοινωνικών αγώνων.
Σημαντικότατα είναι τα ποιοτικά στοιχεία του αγώνα που έχουν προκύψει με αφορμή την υπάρχουσα κατάσταση:
- απ’ την περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας ουδέποτε ήμασταν τόσο ενωμένοι και αποφασισμένου όσο είμαστε σήμερα. Δεν υπάρχουν ηλικίες, κομματικές γραμμές, παραμερίστηκαν τα όποια ατομικά συμφέροντα σε ποσοστό που αγγίζει το 100% κι όλοι μαζί, συντεταγμένα, δίνουμε τη μάχη για την ανεξαρτησία του Δήμου. Όσοι κατά καιρούς προσπάθησαν να μας διασπάσουν, για να υπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα, δεν τα κατάφεραν.
- Ο εθελοντισμός, ένα άλλο ποιοτικό στοιχείο, αποτελεί τη μεγάλη μας δύναμη. Είναι στοιχείο που διακρίνει τους Βελβεντινούς στο διάβα των αιώνων. Να υπενθυμίσω ότι τα πιο πολλά έργα στον τόπο μας έγιναν με την εθελοντική εργασία των συμπατριωτών μας. Σήμερα που το Βελβεντό δοκιμάζεται πάρα πολύ σκληρά ο εθελοντισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι κάτι το ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Σε πολύ τακτικά διαστήματα γίνονται εξορμήσεις σ’ όλη την περιοχή μας για καθαριότητα δρόμων, πάρκων, πλατειών, Σκεπασμένου, κατασκευών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων βγάζοντας οι συμπατριώτες-εθελοντές τα δικά τους μηχανήματα στους δρόμους. Μόνο στη γιορτή ροδάκινου που έγινε στις αρχές Αυγούστου πήραν μέρος εκατοντάδες εθελοντές και ήταν τέλεια από κάθε άποψη, μάλιστα, χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου. Η εθελοντική προσφορά των συμπατριωτών μας συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό.
- Οι γυναίκες του Βελβεντού συνειδητοποίησαν την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας, βγήκαν για τα καλά απ’ τα σπίτια τους, οργανώθηκαν κι έκαναν την «κίνηση γυναικών» που αποτελείται από πάρα πολλά μέλη. Συνεδριάζουν τακτικά, αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση, ιεραρχούν τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας μας, τώρα που δεν έχουμε Δήμο, αποφασίζουν και υλοποιούν τις αποφάσεις. Είναι γυναίκες με αξιοσύνη, ζωντάνια, φαντασία, με προχωρημένη σκέψη και αποφασιστικότητα. Συνεργάζονται άψογα με όλους τους μαζικούς φορείς του Βελβεντού και τις διακρίνει το ομαδικό πνεύμα και η ομαδική δράση. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι αξιοζήλευτο.
- Η νεολαία του Βελβεντού δεν συμβιβάζεται με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στο Βελβεντό, διότι δημιουργήθηκε από εξωβελβεντινά κέντρα - ερήμην μας, οργανώθηκε πρώτη και δίνει το δικό της παρόν στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Δήμου μας. Διακρίνεται η νεολαία μας για τον πλούτο των ιδεών, τη φρεσκάδα, την πρωτοτυπία, την αποφασιστικότητα, την οργάνωσή αλλά και τη θέληση για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Γι’ αυτό και τραβάει μπροστά στους αγώνες και ανοίγει νέους-ελπιδοφόρους δρόμους για να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανεξαρτησία του Δήμου μας.
Τη δύναμή μας την αποτελούν οι άνθρωποί μας.


Μαρμάρης Ευθύμιος

Δημότης Βελβεντού Κοζάνης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου