30 Ιουν 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Δίνουμε στη δημοσιότητα την επιστολή που στείλαμε στις αρχές Ιουνίου στο Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού κ. Β. Κωνσταντόπουλο και αφορά επισημάνσεις και προβλήματα στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Βελβεντού.
Η επιστολή επιδόθηκε στον Δήμαρχο στις αρχές Ιουνίου και περιμέναμε την απάντησή του, η οποία δεν ήρθε μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας μια πρακτική από την ανάληψη των καθηκόντων του να μην αναγνωρίζει, ουσιαστικά, τον ρόλο και την διάθεση προσφοράς της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού».


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Βελβεντό 4 Ιουνίου 2011
Αρ. πρωτ. 38



ΠΡΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
κ. Κωνσταντόπουλο
505 00 ΣΕΡΒΙΑ
Κύριε Δήμαρχε,
Σας είναι γνωστοί οι στόχοι – εκ του καταστατικού και όχι μόνο - της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας μας «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού», αλλά και η βούληση του Διοικητικού της Συμβουλίου τόσο για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία μας όσο και για την αναπτυξιακή της πορεία.
Εξ άλλου, από την προεκλογική ακόμα περίοδο, όταν συναντηθήκατε με την Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Βελβεντού, αλλά και τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές και πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας, καθώς επίσης και αμέσως μετά, όταν συναντηθήκατε με τον πρόεδρο και με ορισμένα μέλη της Εταιρείας μας - οι οποίοι ήταν αιρετοί στη δημοτική αρχή του Δήμου Βελβεντού ως τις 31/12/2010 - σας είχε τεθεί το θέμα της συνεργασίας μαζί μας.
Και τότε είχατε δεσμευτεί ότι με την Εταιρεία μας θα συνεργάζεστε για το σχεδιασμό, την προώθηση και επίλυση ζητημάτων που αφορούν όλους τους οικισμούς του πρώην Δήμου Βελβεντού. Για το ίδιο θέμα δεσμευτήκατε και στην ενημερωτική συνάντηση - Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, λίγο πριν τη λήξη του 2010. Και επιπλέον με δημόσιες δηλώσεις σας, τόσο σε μας όσο και στα Μ.Μ.Ε., είχατε και πάλι δεσμευτεί πως η πρώτη (1η) Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου θα λάμβανε χώρα στο Βελβεντό και μάλιστα με πρώτο θέμα συζήτησης το ζήτημα του Βελβεντού (Εφημερίδα Πρωινός Λόγος, 19 και 20 Οκτωβρίου 2010).
Όμως, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις σας, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Παρ’ ότι επισήμως και εγγράφως απευθυνόμαστε - ως Εταιρεία - στη Δημοτική Αρχή για προβλήματα που εντοπίζουμε και παρ’ ότι μέλη μας παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και συνήθως τους δίνεται ο λόγος και θέτουν ζητήματα, εσείς επιλέξατε τη «μη ζώσα επικοινωνία» μαζί μας, σε συνάντηση δηλαδή δική σας και συνεργατών σας με το Δ.Σ. της Εταιρείας μας.
Συνάντηση, που, πέντε μήνες μετά την έναρξη της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, καθίσταται επιτακτική, με βάση προβλήματα που δημιουργούνται ή υπάρχουν στην χωρική αρμοδιότητα του «Καποδιστριακού» Δήμου Βελβεντού. Κάποια απ’ αυτά βέβαια σας τα έχουμε – όπως παραπάνω σημειώνουμε - επισημάνει με επιστολές μας.
Όμως, συνεχώς ανακύπτουν και θα ανακύπτουν και στο άμεσο μέλλον, ζητήματα που χρήζουν της συνεργασίας του Δήμου μαζί μας. Ζητήματα, που προφανώς, το «3μελές Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού», αδυνατεί να αξιολογήσει, να επισημάνει, να προτείνει λύσεις των και να εργαστεί γι’ αυτά.

Κύριε Δήμαρχε,
δεσμευτήκαμε στους συμπολίτες μας, εκ των οποίων τουλάχιστον 2.300 άνω των 18 ετών είναι μέλη της εταιρείας μας, να μεριμνούμε με διάφορους τρόπους για τα προβλήματά τους, με σκοπό τη συνέχιση των υπηρεσιών ποιότητας ζωής που είχαν μέχρι τις 31/12/2010. Και στις προ της 1ης Ιανουαρίου 2011 συναντήσεις σας μαζί μας, δείξατε αντίστοιχη διάθεση συνεργασίας για το καλό του τόπου μας.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για ό,τι υποσχεθήκαμε στους συμπολίτες μας. Και θα εντείνουμε γι’ αυτό στο άμεσο μέλλον τη δράση μας. Αυτό μπορεί όμως καλύτερα να επιτευχθεί αν τουλάχιστον υπάρχει τακτή επικοινωνία μαζί σας και με τους συνεργάτες σας.
Και με δεδομένο, ότι προβλήματα που παρουσιάστηκαν τους πέντε (5) αυτούς μήνες, θα είχαν έγκαιρα αντιμετωπιστεί, εάν υπήρχε αυτή η συνεργασία, σας θέτουμε το ζήτημα και περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες.
Και είναι πολλά αυτά τα οποία μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα σημαντικά και άλλα λιγότερα ίσως- θεωρούμενα- σημαντικά:
1) Εργαζόμενοι των διάφορων λειτουργικών θέσεων, που εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι το διάστημα αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο, πόσο μάλλον όταν για ορισμένους από τους συμπολίτες μας αυτή είναι και η μοναδική πηγή εισοδήματός τους.
2) Διαπιστώσαμε στις ποιοτικές μετρήσεις του πόσιμου νερού, που κάναμε σε ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοχημικών αναλύσεων, ότι για τρεις περιόδους που κράτησαν από μια εβδομάδα μέχρι και δύο, στο πόσιμο νερό του Βελβεντού δεν υπήρχε η προβλεπόμενη και απαραίτητη ποσότητα χλωρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
3) Σε κάθε έντονη βροχόπτωση – και υπήρξαν αρκετές μέχρι σήμερα - το πόσιμο νερό των εξωτερικών πηγών θολώνει για περίπου ένα 24ωρο (και έτσι γίνεται ακατάλληλο για πόση) ενώ υπάρχει προβλεπόμενη πρακτική να αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα εν τη γενέσει του, που όμως, άγνωστο γιατί, δεν εφαρμόζεται.
4) Βλάβες στα υπόγεια δίκτυα υποδομών αργούν να επισκευαστούν – με ότι αυτό συνεπάγεται - και όταν αυτές επισκευάζονται η αποκατάσταση του οδοστρώματος δεν πραγματοποιείται.
5) Καθαριότητα των κεντρικών δρόμων δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ το κενό αναπληρώνουν εθελοντές του Βελβεντού συνεχώς. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μαζικές εξορμήσεις εθελοντών, πολιτών και φορέων, για καθαριότητα και καλλωπισμό, έτσι ώστε να διατηρηθεί το Βελβεντό αλλά και η εικόνα του Βελβεντού στους επισκέπτες αναλλοίωτη (όπως δηλαδή μέχρι τις 31-12-2010). Και αυτό είναι φυσικά αποτέλεσμα της μη έγκαιρης και επαρκούς στελέχωσης του Δήμου με έκτακτο προσωπικό. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος εισπράττει τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας των βελβεντινών κάθε μήνα μέσω της ΔΕΗ.
6) Ουσιαστική Χρηματοδότηση των Σχολικών Μονάδων μας δεν έχει γίνει ακόμη, παρ’ ότι έχετε λάβει το μερίδιο των ΚΑΠ που αναλογεί στο Βελβεντό και ένα μέρος εξ αυτού θα έπρεπε να δοθεί στα Σχολεία.
7) Μέχρι σήμερα τα λειτουργικά έξοδα των Σχολείων μας, τωνι Νομικών Προσώπων (Αθλητικού Κέντρου, Πνευματικού Κέντρου, ΚΑΠΗ, Παιδικού Σταθμού) και της Δημοτικής Επιχείρησης Βελβεντού (Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού) αντιμετωπίστηκαν με χρηματικά ποσά της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, που άφησε ο Δήμος Βελβεντού στα ταμεία τους (συνολικού ύψους άνω των 100.000 €). Σημειωτέον ότι κάποιες χρηματοδοτήσεις του 2010 όπως της Μονάδας Κοινωνικής Μέριμνας και των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού θα εισέλθουν στα Ταμεία σας αναδρομικά από τα αρμόδια Υπουργεία, επειδή δεν εισήλθαν ως τις 31/12/2010. Όλες αυτές οι οικονομίες κλίμακας από την απελθούσα δημοτική αρχή του Βελβεντού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010-που όλως παραδόξως δεν τις αναφέρατε στις διάφορες δημόσιες δηλώσεις σας- αποτελούν το σοβαρότερο λόγο για τον οποίο πετύχατε, όπως ισχυρίζεστε, εξοικονόμηση πόρων στη αρχή της θητείας σας.
8) Το Βελβεντό γίνεται αντικείμενο κατασυκοφάντησης τόσο για την ταμειακή του κατάσταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 με λανθασμένα στοιχεία, που κακώς παρουσιάστηκαν ως χρέη του Δήμου Βελβεντού, αφού αφορούν πολύ μικρότερα ποσά και αποτελούν απαιτήσεις από το κράτος για αποπληρωμή νόμιμα εκτελεσμένων έργων. Το ίδιο έγινε και με επιστολή ενός πιστωτή του Βελβεντού, που όλως τυχαίως δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονικές σελίδες. Όταν ανακαλύπτετε την αλήθεια, αποφεύγετε να δώσετε μια δημόσια απάντηση, έστω και για λόγους ηθικής τάξης. Αντ’ αυτού ανακυκλώνεται το θέμα των «χρεών» με δικές σας δηλώσεις. Είναι απορίας άξιον πως δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας έγγραφες απαιτήσεις πιστωτών από άλλες δημοτικές ενότητες, που τις ακούσαμε όλοι μας στις απολογιστικές αναφορές των ορκωτών λογιστών σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας και οι οποίες αφορούν ντόπιους προμηθευτές και φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με μια πλειάδα κι άλλων θεμάτων που αφορούν το Βελβεντό και τους οικισμούς. Θα αναμένουμε όμως δικές σας πρωτοβουλίες, με την πεποίθηση ότι αντιλαμβάνεστε πως η Εταιρεία μας εκπροσωπεί ουσιαστικά το σύνολο της Κοινωνίας του Βελβεντού.
Περιμένουμε την απάντησή σας επί του αιτήματος αυτού.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου