1 Φεβ 2011

Σκέψεις - Διευκρινίσεις για το συμβάν στο Βελβεντό

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στη σελίδα ai-vres είναι άποψη ενός μέλλους της Μ.Κ.Ο.

Από Ένα μέλος της Μ.Κ.Ο. «Κοινωνία των Πολιτών»
Αγαπητό ai-vres καλημέρα.
Θεωρώ υποχρέωσή μου ν’ αναφερθώ στο συμβάν σε Club στο Βελβεντό που συνέβη τα χαράματα της Κυριακής. Δεν ήμουν παρών, αλλά μόλις πληροφορήθηκα προχθές το βράδυ ότι συνέβη, προσπάθησα να διασταυρώσω, ό,τι ακριβώς έγινε, από άτομα που παρευρίσκονταν στο μαγαζί.
Να σημειώσω – και νομίζω ότι έχει την αξία του – ότι το Σάββατο το απόγευμα, κατά τον διεξαχθέντα αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων Βελβεντού και Σερβίων, παρουσία πολλών εκατοντάδων φιλάθλων και από τις δύο ομάδες, δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια. Κροτίδες μόνο έπεσαν στο γήπεδο, κακώς βέβαια, καθώς και τα συνήθη – κακώς και πάλι – στα γήπεδα υβριστικά συνθήματα. Να υπενθυμίσω ότι επεισόδια έγιναν και στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, στις αρχές Οκτωβρίου στα Σέρβια. Και ….. ζυγαριά ακριβείας δεν διαθέτω για να επιμερίσω το βάρος τους. Οι δε στάση των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων άψογη, αν εξαιρέσουμε ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ ποδοσφαιριστή του Βελβεντού και του ποδοσφαιριστή (και Δημοτικού Συμβούλου) επί του οποίου έγινε το κάτωθι συμβάν.


Στο μαγαζί λοιπόν, από νωρίς διασκέδαζαν παρέες Βελβεντινών, αλλά και Σερβιώτες. Κατά τις 5.30 π.μ. εμφανίστηκε ο κ. Κακαφίκας – δημοτικός σύμβουλος Σερβίων και ποδοσφαιριστής της ομάδας των Σερβίων – με ολιγομελή παρέα και μεταξύ αυτών και αστυνομικός του Α.Τ. Σερβίων με πολιτική περιβολή.
Κάποια στιγμή, ένας Βελβεντινός, κέρασε στην παρέα του κ. Κακαφίκα σφηνάκια. Η παρέα δεν τα ήπιε(;) και προφανώς προσβλήθηκε ένας άλλος νεαρός Βελβεντινός γνωστός του κ. Κακαφίκα, που ήταν μαζί με τον κεράσαντα, και απόρροια αυτών ήταν ν’ ακολουθήσουν λεκτικοί διαξιφισμοί.
Φεύγοντας μετά από λίγη ώρα η παρέα του κ. Κακαφίκα, ακολούθησαν και πάλι λεκτικοί διαξιφισμοί έξω από το μαγαζί με συμμετοχή και λίγων άλλων Βελβεντινών νέων. Παρενέβησαν όμως άλλα παιδιά, θέλοντας να σταματήσει εκεί το γεγονός και στο συνωστισμό σκίστηκε το σακάκι του κ. Κακαφίκα. Αυτά, όπως τα διασταύρωσα από τρεις νέους Βελβεντινούς που ήταν κοντά στο συμβάν μέσα στο μαγαζί, καθώς και στην έξοδο απ’ αυτό, της παρέας του κ. Κακαφίκα. Οι ευθύνες δεν επιμερίζονται ισομερώς, κυρίως τις έχουν ένα – δυο παιδιά του Βελβεντού.
Στο Α.Τ. Σερβίων, αργότερα την ίδια μέρα, ο νεολαίος από το Βελβεντό που πρωτοστάτησε στο συμβάν, ζήτησε συγνώμη από τον κ. Κακαφίκα.
Επισημαίνω και θεωρώ ότι τέτοια συμβάντα είναι απαράδεκτα. Μπορεί, βέβαια, να το αξιολογήσει κανείς ως ελάχιστα σημαντικό, στεκόμενος, στην ώρα που συνέβη, μετά από ολονύκτια διασκέδαση , αλλά πιθανά και στον φραστικό διαπληκτισμό στο γήπεδο.
Και ναι υπάρχει και θυμός σε νέους στο Βελβεντό. Όχι γιατί «κάποιοι» τους οδηγούν εκεί (εξάλλου οι ίδιοι οι νεολαίοι του Βελβεντού, τους τελευταίους 12 μήνες, επανειλημμένα σε μαζικές συνελεύσεις τους, ανέπτυξαν πλούσιο προβληματισμό και συμμετείχαν σ΄όλες τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτα κόσμιο τρόπο). Αλλά γιατί θεωρούν ότι οικτρά εμπαίχτηκαν από την πολιτεία, καθώς και από θεσμικά όργανα και πολιτικά πρόσωπα της περιοχής μας. Και γιατί ακράδαντα πιστεύουν ότι η κοινωνία μας μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει στο μέλλον καλύτερα με το Δήμο μας αυτόνομο. Και επ’ αυτού πάμπολλα τα επιχειρήματα. Ο θυμός βέβαια είναι κακός σύμβουλος και ενίοτε κακώς «παίρνει η μπάλα» και ανθρώπους – στην προκειμένη περίπτωση γειτόνους μας – που δεν ευθύνονται. Αλλά και, από τα γραφόμενα σε ιστοσελίδες, αρνητικές συμπεριφορές και θυμός απεναντίας υπάρχει και στα Σέρβια. Και στις δύο, όμως, πόλεις, οι άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν νηφάλιοι.
Και χρειάζεται να υπάρχει νηφαλιότητα, γιατί και τώρα και στο μέλλον σε πολλά πράγματα θ’ ακολουθούμε κοινή πορεία. Και, μετά λόγου γνώσης, νηφαλιότητα υπάρχει στην Μ.Κ.Ο. «Κοινωνία των Πολιτών». Απόδειξη αυτού είναι η μέχρι τώρα σοβαρή της στάση, καθώς και η παρουσία της, με λόγο, στις διεξαχθείσες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων. Να επισημάνω ότι έχουμε πάρει απόφαση, στην τελευταία μας συνεδρίαση, να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των γειτόνων μας Λιβαδεριωτών για να μη χάσουν το Γυμνάσιό τους.
Αλλά αγαπητό ai-vnes – χωρίς να επιδιώκω να ξύσω πληγές, αν θέλουμε να σημειώσουμε αστοχίες ή ενέργειες, που μπορούν να προκαλέσουν ένθεν κακείθεν, μπορούμε να βρούμε πολλές. Δεν είναι μονόπλευρες οι προκλήσεις ή οι άστοχες ενέργειες. Και φυσικά, φαντάζομαι ότι, κάποιες είναι σε γνώση σας, παρ’ ότι ως Βελβεντινοί δε τις «τονίσαμε». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απαξία και προσβολή θα έλεγα, από μέλος της εκλεγείσας Διοίκησης του νέου Δήμου, για τους συνεταιρισμούς μας, σε εκδήλωση νέων στην περιοχή των Σερβίων. Καθώς και το ότι στην, προ ολίγων ημερών, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, όταν και μπήκε θέμα, από την αρχηγό της ελάσσονος αντιπολίτευσης, για ψήφισμα στήριξης – και ορθώς – των διωκόμενων ιδιοκτητών επαγγελματιών αυτοκινήτων για τις κινητοποιήσεις τους, δεν αναφέρθηκε καθόλου ότι για πέντε Βελβεντινούς πολίτες έχουν στηθεί τρία κατηγορητήρια για τις κινητοποιήσεις μας, δύο φορές στη διασταύρωση και μία στον ΥΗΣ Πολυφύτου. Κατηγορητήρια για τα οποία έχουν ήδη δώσει καταθέσεις στο Α.Τ. Σερβίων οι 5 συμπολίτες μας, καθώς και αστυνομικοί του Α.Τ., οι οποίοι μάλιστα ήταν και ανειλικρινείς στις καταθέσεις τους. Και αυτό το γεγονός ήταν - είναι γνωστό σε μέλη της νέας Δημοτικής Αρχής. Στήριξη λοιπόν στους Σερβιώτες επαγγελματίες αυτοκινηστές, αλλά όχι στους Βελβεντινούς διωκόμενους για τις ειρηνικές τους κινητοποιήσεις;
Ας κατεβάσουμε, λοιπόν, όλοι τους τόνους μεταξύ μας και ας πράξει ο καθένας ό,τι αυτός νομίζει καλύτερο για τον τόπο του, χωρίς προκλήσεις και με ενέργειες πολιτικού πολιτισμού.
Και, επιτρέψτε μας, να θέλουμε να συνεχίσουμε έναν αγώνα για την επαναφορά του Δήμου Βελβεντού στα πρώην διοικητικά του (Καποδιστριακά) όρια. Αγώνα για τον οποίο κορύφωση ήταν – ως τότε – για μας, η μη συμμετοχή στην κάλπη. Ως δικαίωμα συνείδησης. Και ως απόλυτη πίστη μας ότι, η συμμετοχή μας στις εκλογές, σήμαινε και ντε φάκτο αναγνώριση από μας του νέου Δήμου στα «Καλλικρατικά» του όρια. Και το δικαίωμα αυτό θεωρώ ότι το έχουμε. Να παλεύουμε δηλαδή για την κατάργηση Νόμου ή συγκεκριμένων σημείων ενός Νόμου, με τροποποίησή του από την Βουλή των Ελλήνων. Γιατί αν αυτό το δικαίωμα δεν μας αναγνωρίζεται, τότε τι να πούμε για την πλειοψηφία των Ελλήνων και πολλών κομμάτων της Βουλής, ανεξαρτήτως προθέσεων, που θέλουν και παλεύουν (ορθά) να αλλάξει – καταργηθεί ο Νόμος του Μνημονίου.
Και μια παραίνεση προς έγκριτους δημοσιογράφους στο Νομό μας: Ρεπορτάζ και διασταύρωση-έλεγχος της ακρίβειας των καταγγελθέντων και του συνόλου των συνθηκών ενός συμβάντος, προάγει τη Δημοσιογραφία. Και, στα μέρη μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο που οι πολίτες βιώνουμε, αυτό είναι αναγκαίο.

Ένα μέλος της Μ.Κ.Ο. «Κοινωνία των Πολιτών»
Υ.Γ. Τελειώνοντας το παρόν διάβασα στην ιστοσελίδα σας ανακοίνωση του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, το νόημα και φράσεις της οποίας ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

http://ai-vres.blogspot.com/2011/02/blog-post.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου