23 Δεκ 2010

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ ΜΑΛΛΟΥ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ 2010 -22/12/2010
Αγαπητές Συμπολίτισσες και Συμπολίτες του Δήμου Βελβεντού.
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που για άλλη μια φορά συμμετέχετε σε μια δημοκρατική διαδικασία του Δήμου μας, ειδικά στην παρούσα, που σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση μιας αυτοδιοικητικής περιόδου, η οποία θεωρώ ότι είναι – για γνωστούς και αυτονόητους λόγους – από τις σημαντικότερες στην πορεία αυτού του τόπου.
Είναι στιγμή απολογισμού των προηγούμενων 4 χρόνων και - θα μου επιτρέψετε - μια στιγμή προσωπικού απολογισμού και αυτοκριτικής για κάθε έναν από εμάς, που πριν 4 χρόνια μας εμπιστευτήκατε για τη διαχείριση του Δήμου μας και τη διαμόρφωση της καθημερινότητας αλλά και του πλαισίου ανάπτυξής του.
Είναι ταυτόχρονα και μια εξαιρετικά συγκινητική στιγμή για κάθε έναν που έζησε τα προηγούμενα 4 χρόνια ως ευκαιρία και πρόκληση προσφοράς. Όλα αυτά ειδικά υπό το φως των εξελίξεων των τελευταίων 11 μηνών…
Στο έργο της Δημοτικής Αρχής, θα μπορούσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να είμαστε πιο αποφασιστικοί. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να απαιτούμε ακόμα πιο μεθοδικά αυτά που θεωρούμε σημαντικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε απαιτήσει ξεκάθαρες απαντήσεις, τις οποίες οφείλουμε σε όλους σας για θέματα που χρονίζουν και η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης έχει φτάσει τα όρια του εμπαιγμού. Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα η πορεία και βύθιση του χιονοδρομικού.
Θα μπορούσαμε να έχουμε εντατικοποιήσει τις ενέργειές μας σε σχέση με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού του ΤΟΕΒ και να συντονιστούμε καλύτερα για απτά αποτελέσματα.
Θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε πιο δραστικά τη βελτίωση του δρόμου έως τη διασταύρωση και την εξέλιξη κατασκευής του δρόμου από και προς Κοζάνη.
Θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το θέμα των εργατικών κατοικιών έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα στο οικιστικό συγκρότημα αλλά και στην ανθρωπογεωγραφία του τόπου. Όπως και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε επίσης με πραγματικό και μετρήσιμο όφελος για τον Δήμο μας τις κατασκηνώσεις της Αγίας Τριάδας.
Μια σημαντική παρέμβαση, όπως αυτή της δημιουργίας Βιοτεχνικής Ζώνης με σαφή πλεονεκτήματα αλλά και αναγκαιότητα για πολλές υφιστάμενες επιχειρήσεις τελικά δεν προχώρησε με ευθύνη όλων μας.
Επίσης - και το έχω αναφέρει σε προηγούμενες Λαϊκές Συνελεύσεις - θα μπορούσαμε και οφείλαμε να έχουμε οργανώσει το θέμα της τουριστικής προβολής – εφόσον το αναδεικνύουμε και σωστά σε σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για το Βελβεντό- σε καλύτερες βάσεις με στόχο τη δημιουργία προσθετικού οφέλους για τον τόπο και την τοπική οικονομία.
Υπήρξαν μελέτες, οι οποίες είτε ως θέμα προτεραιότητας, είτε ως ποσό αμοιβής δεν βρήκαν σύμφωνο το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης και ωριμότητας μελετών, αναρωτιέμαι όμως στις παρούσες οικονομικές συνθήκες τι απ’ όλα όσα «μελετήθηκαν» θα υλοποιηθούν.
Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι στα προηγούμενα 4 χρόνια στα πλαίσια των ευκαιριών και δυνατοτήτων που έδιναν οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, διασφαλίστηκε μια ομαλή εσωτερική λειτουργία και μια ελκυστική εικόνα για όλους εμάς που ζούμε εδώ αλλά και κάθε επισκέπτη και σε αρκετά σημεία έγιναν ή δρομολογήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις.
Θα προτιμούσα απλά να ήμασταν όλοι περισσότερο οραματικοί σε σχέση με την προοπτική του τόπου, σαφείς στους στόχους και αποτελεσματικοί στις ενέργειες.
Με όλα αυτά αλλά και το έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών οδηγήθηκε το Βελβεντό σε μια σημαντική αναγνώριση με την επιλογή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιώσιμων Πόλεων κι αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη που δεν μπορεί να διαψεύσει κανένας Καλλικράτης.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο της ιστορίας του τόπου. Παρά την εκφρασμένη επιθυμία όλων μας, παρά τον συνεχή και πρωτοφανή αγώνα, είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχτούμε, ότι από την 1/1 η Πολιτεία αποφάσισε να υπάρχει ένα διαφορετικό σχήμα διοίκησης στη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Βελβεντού.
Σε κανένα σημείο της πορείας των τελευταίων 11 μηνών οι αποφάσεις μας δεν ήταν εύκολες ούτε απαλλαγμένες από αντεπιχειρήματα. Εκ των υστέρων όλοι είμαστε πιο σοφοί. Θα μείνω στην αίσθηση ευθύνης, η οποία κατηύθυνε τη συλλογιστική όλων μας και συνεχίζει να αποτελεί γνώμονα σε κάθε μας απόφαση. Αυτό που θα συμβεί από 1/1 είναι πρωτόγνωρο για όλους μας και θα μας φέρει αντιμέτωπους με καταστάσεις πρωτοφανείς.
Είμαι πεπεισμένη ότι το εγχείρημα του «Καλλικράτη» κάθε άλλο παρά προοδευτικό και αποτελεσματικό θα αποδειχτεί. Τόσο λόγο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε αλλά και λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, στις οποίες επιχειρείται η υλοποίησή του.
Στο μυαλό μου η ακατανόητη απόφαση που αφορά τον Δήμο μας είναι άλλη μια απόδειξη ενός κράτους και μιας Κυβέρνησης που δεν σέβεται τους πολίτες του. Αυτούς, τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετεί.
Εναντιωθήκαμε στην απόφαση που αφορά τον Δήμο μας όχι αναίτια, όχι αβίαστα, όχι χωρίς επιχειρήματα. Και διαμορφώσαμε όλοι μαζί μια πορεία όλους αυτούς τους μήνες, για την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι.
Για την αγωνιστικότητα και την ομοψυχία.
Και θα συνεχίσουμε παρότι κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον αγώνα μας, να μας απομονώσουν, να κάμψουν την πίστη μας, και να μας θέσουν τεχνητά διλλήματα.
Όλοι όσοι θεωρούν τη περίπτωση του Βελβεντού μια χαμένη και κλεισμένη υπόθεση κάνουν λάθος. Χαμένη και κλεισμένη υπόθεση θα είναι μόνο και εάν το αποφασίσουμε και το δεχτούμε εμείς. Μέχρι τότε συνεχίζουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα, σε αντίξοες συνθήκες που δοκιμάζουν τις αντοχές όλων μας, ακόμα και με προσωπικό κόστος για πολλούς από μας αλλά και με τη δύναμη που μας δίνει η στήριξη και η εμπιστοσύνη όλων σας.
Είναι πεποίθησή μου ότι και σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση οφείλουμε να είμαστε προσανατολισμένοι στο στόχο μας, την επαναφορά του ανεξάρτητου Δήμου Βελβεντού στον Αυτοδιοικητικό Χάρτη πέρα από παρελκυστικές προσπάθειες και προκλήσεις που δεχτήκαμε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε είτε από πρόσωπα εντός είτε εκτός Βελβεντού.
Από 1/1 η Κοινωνία των Πολιτών, την οποία εσείς με τη μαζική συμμετοχή σας ενδυναμώσατε και στελεχώσατε στις εκλογές της 31/10, θα προσπαθήσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να διασφαλίσει τα αυτονόητα για την καθημερινότητα των πολιτών. Με αρκετά ερωτηματικά για τα πρακτικά ζητήματα, διάθεση να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια που μας αναθέσατε αλλά και αγωνιστικότητα για όλα όσα μας αφορούν συνεχίζουμε προσηλωμένοι και ενωμένοι για την τελική δικαίωση.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία, το σεβασμό αλλά και την αξιοπρέπεια, με την οποία πορευτήκαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα και όλους τους συνεργάτες μας στο Δήμο, για την άοκνη προσπάθεια και την ετοιμότητα και διάθεσή τους για οποιαδήποτε βοήθεια σε οποιαδήποτε στιγμή αυτό ήταν αναγκαίο.
Κυρίως όμως ευχαριστώ όλους εσάς που μας εμπιστευτήκατε και μας στηρίξατε έμπρακτα κατά τρόπο συγκινητικό ιδιαίτερα τους τελευταίους 11 δύσκολους μήνες.
Για μένα αυτή δεν είναι η τελευταία Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου. Είναι η τελευταία Λαϊκή Συνέλευση με αυτή τη μορφή οργάνωσης. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε την ίδια συχνότητα και μορφή επικοινωνίας μέσα από την Κοινωνία των Πολιτών για όσο χρειαστεί και μέχρι την πραγματοποίηση της επόμενης Λαϊκής Συνέλευσης του Ανεξάρτητου πλέον Δήμου Βελβεντού.
Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά
Καλές Γιορτές, υγεία και φώτιση σε όλους.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου